- صفحه اصلی
- وسایل بازی ورزشی کودکان
وسایل بازی ورزشی کودکان
تعریف ورزش در کودکان به معنای انجام دادن فعالیت هایی که سال ها در ذهن بزرگسالان و والدین به عنوان ورزش افتاده، نیست. فعالیت های کودکان که برای سلامتی آنها مفید است را "فیزیکال اکتیویتی" یا مجموعه تحرکات بدنی می نامند، که باید با بازی و هیجان به کودکان آموزش داد، لازم است که کودک با فعالیتهای مختلف و جذاب تحرک داشته باشد و بالطبع با این حرکات عضلات شروع به فعالیت کرده و تقویت میشود، لازم است حرکات بدنی روی تمامی اندامها انجام شود، تمامی عضلات شروع به فعالیت کنند، علاوه بر این با شروع ورزش از سنین پایین، کودک متوجه توانمندیهای بدنی خود میشود و علاوه بر ارتقای فاکتورهای آمادگی جسمانی، از نظر روانی تقویت میشود و اعتماد به نفس پیدا میکند، به طور کلی ورزش در کودکان راهی است که آنها از همین سنین پایین، تحرک و زندگی سالم را یاد بگیرند، قرار نیست همه قهرمان ورزشی شوند.
اهمیت ورزش کردن کودکان
اهمیت فعالیت فیزیکی برای کودکان غیر قابل انکار است و اگر به کودکان فرصت پرداختن به این امر در زندگی داده نشود، بیتوجهی و سهلانگاری است. ورزش کردن میتواند کودک را در هر پنج حوزه اصلی رشد جسمی، عاطفی، اجتماعی، شناختی و اخلاقی ارتقا بخشد. بهطور کلی ورزش کردن مزایای بسیار زیادی دارد که در قسمت زیر به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
- بهبود قدرت و استقامت
- بهبود عزت نفس
- بهبود مهارتهای تفکر انتقادی
- بهبود انضباط فردی
- افزایش آگاهی نسبت به اصول درست و غلط
درست است که ورزش کردن خوب است و مزایای بسیار زیادی دارد، اما چیزی که در اینجا بسیار مهم است، متناسب بودن ورزش انتخابی با سن و اندام کودک است. شما به عنوان پدر و مادر کودک باید به این نکته توجه کنید و به فرزند خود کمک کنید تا ورزشی را انتخاب کند که با سن و سیستم بدنی او سازگار باشد. اهمیت دادن به ورزش در دوران کودکی، امری مهم و حیاتی است. زیرا کودک همواره در حال رشد است و رشد مطلوب و همه جانبه او میتواند در زندگی آیندهاش بسیار مفید و مؤثر واقع شود. رشد کودک در صورتی در دوران نوجوانی تکمیل میشود که جریان رشد او در تمامی مراحل قبلی به خوبی هدایت شده باشد.در سنین پایین، نقص یا ناراحتی در قسمتی خاص از بدن، با تمرین و تقویت عضلات سریع تر برطرف میشود. اما هرچه سن کودک افزایش یابد، این عمل به کندی امکانپذیر خواهد بود. بیتوجهی به نقص یا ناراحتی بدنی کودک در این دوره باعث میشودکه آن ناراحتی به طور بسیار سریع پیشرفت کند.
سه نوع ورزش مناسب کودکان
بچهها نیز درست مثل بزرگسالان، باید برای حفظ سلامتی و آسیب ندیدن، ورزشهای متعدد انجام دهند.
ورزش های هوازی
بخش عمدهی ۶۰ دقیقه زمان ورزش کودکان باید شامل ورزشهای هوازی یا فعالیتهایی باشد که قلب و ششها را به فعالیت بیشتر وامیدارد. فعالیتهایی مثل پیادهروی تا مدرسه، پیادهروی سریع، یا اسکیتبرد سواری ازجملهی این فعالیتهای ورزشی هستند. بچهها باید حداقل سه روز در هفته یک ورزش هوازی سنگین انجام دهند تا تنفسشان تندتر از حد طبیعی شود، مثلا میتواند بدوند، شنا کنند یا حتی برقصند.
ورزشهایی برای تقویت عضله کودکان
بچهها باید سه روز در هفته روی ماهیچههایشان کار کنند. آنها، در هر سنی که باشند، میتوانند از وزن بدن خود به عنوان وزنه استفاده کنند و فعالیتهایی از قبیل ژیمناستیک، شنای سوئدی، طنابکشی، و صخرهنوردی را انجام دهند. نوجوانان میتوانند با کمک و نظارت مربی از وزنه هم استفاده کنند و به تقویت عضلههایشان بپردازند.
ورزشهای تحمل وزن
انجام تمریناتی مانند پرش، جهش، و دویدن، حداقل سه روز در هفته، باعث تقویت استخوانهای کودکان میشود.
فکر میکنید زیادهروی است؟ نگران نباشید، بیشتر ورزشها به بیش از یکی از این سه گروه تعلق دارند، بنابراین گنجاندن این ورزشها در فعالیتهای هر روزهی فرزندتان کار سختی نیست.بسیاری از بازی ها به وسایل چندانی نیاز ندارند ،بازی ها عامل توسعه و شناخت توانایی ها و ویژگی های کودک است. باعث شناخت ضعف ها وآمادگی جهت مقابله با مشکلات می شوند همچنین بازی ها باعث هماهنگی رشد آزاد کودک در جنبه های جسمانی ، عاطفی ،ذهنی ،اجتماعی وروانی می شود.( فروبل).
بازی و نقش آن در رشد جسمانی
هماهنگی در رشد سیستم بدنی انسان با میزان فعالیت او ارتباط دارد. بازی باعث افزایش قدرت عضلات بزرگ در کودکان می شود. همچنین باعث توسعه سیستم ارگانیکی مانند تنفس ، گردش خون ، گوارش ، غدد و اعصاب می شود. بازی انرژی اضافی کودکان را در جهت نشاط آور شدن زندگی بکار می گیرد.
بازی و نقش آن در رشد اجتماعی
کودکان پس از گذر از بازی های فردی بدلیل نیازهای اجتماعی به عضویت درگروه درمی آیند. بازی باعث ایجاد مراوده و ارتباط متقابل کودکان و اطاعت از قانون می شود. بازی جهت حفظ الگوهای اجتماعی ، موجودیت نظام اجتماعی و تحقق اهداف گروهی ضرورت دارد. ( گروس). بهترین راه جهت آموزش رعایت اصول و مقررات شرکت کودک در بازی است.
بازی و نقش آن در رشد عاطفی
بازی وسیله ای برای نمایش خواسته های درونی کودک می باشد. در بازی کودک به صورت آگاهانه یا نا آگاهانه نقطه نظرات خود را ارائه می دهد. بازی باعث کاهش تنش های عاطفی – روانی کودکان می شود و زمینه برقراری ارتباط عاطفی باهمسالان وایجاد خوشنودی در رابطه با انگیزه ها و خواسته هایی که در دنیای واقعی سرکوب شده اند می باشد.
بازی و نقش آن در رشد جنبه ذهنی
کودک با شرکت در بازی با محیط واشیای موجود آشنا شده و اطلاعات لازم را کسب می نماید. بازی امکان شناخت و کنترل محیط را به کودک می دهد و با دستکاری اطراف خود به دانش خود می افزاید. بازی بانمایان ساختن نقاط ضعف و قوت کودک او را از حالت تخیلی خارج و در جهت تقویت قوای ذهنی هدایت می کند. آگاهی از تاثیرات مثبت بازی فرد را از گرایش به انحرافات مصون می دارد.