تاريخ انتشار : 1398/03/26 - 14:15
كد :7
نقش مبلمان شهری
مطالبی که در اینجا آورده ایم در رابطه با نقش مبلمان شهری در ارتقاء کیفیت فضاها و سیمای شهری می باشد.
مطالبی که در اینجا آورده ایم در رابطه با نقش مبلمان شهری در ارتقاء کیفیت فضاها و سیمای شهری می باشد. سوال این است که آیا مبلمان شهری در ارتقاء فضاها و سیمای شهرها تاثیرگذار است؟ مبلمان شهری امروزه از اجزای جدایی ناپذیر یک شهر می باشد. خصوصیات مهم اجزای مبلمان شهری وابسته بودن آن ها به فرهنگ است. اینکه هر کدام از مبلمان شهری را در کجا قرار بدهیم و این چیدمان چقدر با استانداردهای تکنیکی که در فضای عمومی بکار می بریم، مطابقت دارد خود نگرشی که باید مورد تأمل قرار گیرد.
برای مشاهده محصولات و مبلمان پارکی تولید شده در شرکت آرتا پارک کلیک کنید.
چگونگی طراحی مبلمان شهری میتواند باعث تشدید ارتباط مردم شود و بین آنها روابط اجتماعی بیافریند. به همین دلیل است که در طراحی مبلمان جدید، طراحیهای قوسدار، نیمدایره، مارپیچ و روبروی هم توصیه میشود. چون ارتباط اجتماعی را توسعه میدهند. عناصر مبلمان شهری دارای کارکردهای جدیدی در زمینه روانشناسی، جامعهشناسی و ارتباط اجتماعی شدهاند. که طراحان نباید از آنها غافل بمانند ترکیب طبیعت با فضاهای شهری، نکته دیگری است که طراحان باید به آن توجه کنند. توسعهی فضاهای سبز از طریق طراحی باغچهها و گلدانهای شهری، در راستای چنین تفکری است. در طراحی شهری، چگونه مبله کردن فضاهای شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ مبلمان شهری به عنوان وسایلی که در فضای شهری نصب شده و استفاده عمومی دارند، می توانند به فضای شهری سرزندگی ببخشند و به عنوان یکی از راهکارهای شهرسازی پایدار به شمار روند، با این هدف که کیفیت فضای شهری و سیمای شهری را بهبود بخشیده و نیازهای انسانی را بر طرف نمایند، بنابراین مبلمان شهری به عنوان عامل موثر در ارتقا کیفیت محیط شهری حائز اهمیت می باشد.
هنر طراح آن است که در کنار چیدمان این ابزار و اجزا، نیاز شهروندان را برطرف کرده و سیمای زیبا به شهر بدهد؛ به طوری که شهروند احساس آرامش و راحتی را در برخورد با آن ها داشته باشد. نیمکت، تیرهای چراغ برق، صندوق پست و اتاقک تلفن، تابلوها، فضاهای سبز، آب نماها و بسیاری از اجزای دیگر تشکیل دهنده ی این نظم هستند. در این راستا زیبا سازی یکی از عوامل مهم مبلمان شهری است که با طراحی مناسب و به کارگیری متناسب با محیط از بخش هایی از شهر که به آن فضاهای شهری می گوئیم (فضاهائی هم چون پارک ها، میادین، پیاده روها، مراکز تجاری و ... ) تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی شهر بر جای می گذارد. روش تحقیق حاضر بصورت کتابخانه ای و اسنادی می باشد. این مقاله سعی بر آن دارد تا به بررسی مبلمان شهری از حیطه تاثیرگذاری آن در کیفیت فضاها و محیط های انسان ساخت خود و سیمای شهری نپردازد.
بی شک بخش عمده ای از عناصر تشکیل دهنده ی سیمای هر شهر، مبلمان آن شهر است؛ اجزایی که گذشته از کاربردهای خاص خود به زیبایی و انتظام شهر نیز سامان می بخشند. طبعاً شکل گیری عناصر بصری که تصویر هر شهر را به وجود می آورند، خاطره ای را برای هر بیننده در ذهن باقی می گذارند. بسیار دیده ایم فقط تابلوهای تبلیغاتی نصب شده خود به تنهایی می توانند به دلیل بی نظمی و اغتشاش و شلوغی سیما باعث به وجود آمدن تصویری نه چندان زیبا و آرامشبخش در شهر شوند . این اجزاء، جریان حرکت، سکون، تفریح و اضطراب را در شهر تنظیم میکنند و به آن روح میبخشند. تقسیم بندیهای مختلفی از عناصر مبلمان شهری ارائه شده است که بر مبنای یکی از آنها این تجهیزات به دو دسته مبلمان خدمات اطلاع رسانی و بازی تقسیم میشوند.
مبلمان شهری، معلولان، جانبازان و سالمندان
به دنبال بحث فوق اشاره ای به رابطه ی اجزا و عناصر مبلمان شهری و نیاز قشری خاص از جمله معلولان، جانبازان و سالمندان می شود. کم نیستند شهرهایی که امکانات ویژه ای برای این قشر در نظر می گیرند و در به وجود آوردن سیمای شهرشان رابطه ی مستقیم بین نیاز این قشر و مبلمان شهری به وجود می آورند. به جرات می توان گفت ابتدایی ترین امکانات، وجود پله هایی کم ارتفاع و سطح شیب دار مناسب (رمپ) می باشد که نیاز اولیه ی این قشر را برای حضور در جامعه و محیط به وجود می آورد. گذشته از پارکینگ های ویژه و یا نیمکت های مناسب، حتی گاهی کمبود یا نبود دستگیره هایی که باید به موقع به کمک این نیازمندان بیاید نیز احساس می شود.
نقش نمادها و نشانه ها در مبلمان شهری
بدون تردید جایگاه نمادها و نشانه های شهری در فضاها و مبلمان شهری از اهمیت خاص و ویژه ای برخوردار است. چرا که بسیاری از مسائل فرهنگی و آداب و رسوم و سنت های مردم از این گونه علائم سرچشمه می گیرند. نشانه هایی که بیانگر خاطرات، مبارزات و دلاوری های یک ملت است و تبلور عینی آن در یک سمبل و نماد شهری شکل گرفته است. مبلمان شهری به مجموعه وسیعی از وسایل، اشیاء، دستگاه ها، نمادها، بناها، فضاها و عناصری گفته میشود که چون در شهر و خیابان و در کل فضای باز نصب شدهاند و استفاده عمومی دارند، به این اصطلاح معروف شدهاند. در واقع مبلمان شهری، عناصر مکملی هستند که همچون اثاث یک خانه، امکان زندگی را در فضای محصور [شهری]، میان سنگ و بتن و شیشه فراهم میآورد.
نقش مبلمان شهری
این روزها نقش مبلمان شهری در خدمات رسانی به شهروندان هر شهر بر کسی پوشیده نیست. اما مسئولین امرو دست اندرکاران امور شهری معتقدند که گذشته از امر خدمات رسانی، حفظ هویت و زیبایی سیمای شهری نیز از اولویت های بالایی برخوردار است. چنانچه بعضاً مشاهده می شود با گسترش بی ضابطه بسیاری از شهرهای بزرگ افزایش جمعیت رفته رفته تسلط مسئولین شهری به کنترل اوضاع اجتماعی و پرداختن امور سیمای شهرها و ساماندهی آنها کمتر از گذشته می شود و گاهی هویت حفظ سیمای بصری در زیر پوشش عملکردها و پاسخ به نیاز روزمره شهروندان به فراموشی سپرده می شود. در بعضی موارد نیز به جرئت می توان گفت هجوم بی رویه و حساب نشده جمعیت از روستاها و شهرهای کوچکتر به شهرهای بزرگ به ویژه کلان شهرها و در نتیجه نیاز بیشتر به خدمات شهری مناسب، باعث به وجود آمدن سیمایی نامناسب و اغتشاش در هویت و کالبد شهر می شود. به طوری که در بسیاری از موارد برای پاسخگویی به نیاز شهروندان در امر خدمات شهری، دقت فدای سرعت شده و حفظ هویت و زیبایی به ویژه در مبلمان شهری قربانی نیازهای مقطعی و نسنجیده روزمره شهر می شود.
اجزای مبلمان شــهری
اجزای مبلمان شــهری، سه ویژگی اساســی دارند: کاربردی بودن، زیبایی وهویتمند بودن اســت که در صورت داشتن هر ســه ویژگی، میتواند نیاز عملکردی، بصری و هویتی شهروندان را همزمان برآورده سازد. البته این امر، مستلزم در نظر گرفتن مقوله های متعددی در طراحی اجزای مبلمان شــهری اســت که نه تنها رنــگ، هماهنگی با محیط پیرامون، دوام، ایمنــی، و اقتصادی بودن آنها مورد نظر اســت، بلکه باید از نظر عملکردی، جانمایی مناسبی در سطح شهر داشته باشند تا بتوانند پاسخگوی نیاز شهروندان باشند.
یکــی از ویژگی های مهم اجزای مبلمان شــهری، وابســتگی آنها به فرهنگ است. یعنی از فرهنگ و هویت شهر که متأثر از فرهنگ و هویت شهروندان است نشأت می گیرند. امروزه در طراحی شهرها، نحوه مبلمان فضاهای شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است به عنوان مثال روشنایی معابر شــهری و خیابانها ، نصب علائم راهنمائی و رانندگی ، جاگذاری و مکان یابی مناسب سطل های زباله ، طراحی مدرن فضاهای سبز، طراحی مناســب میادین و بلوارها، نمادها، پارک ها و فضاهای عمومی و.... همه باید متناســب با بافت فرهنگی و هویتی شهر و شهروندان و استعدادها و ظرفیتهای منطقه باشد.شهر یک اثر هنری بزرگ است که آفرینندگانی به وسعت خود و به تعداد جمعیتش دارد «هدف غایی یک شهر ایجاد محیطی خلاق و پرورنده برای مردمی است که در آن زندگی می کنند» چنین محیطی با گوناگونی بسیار، آزادی انتخاب به افراد می دهد و زمینه خلاقیت را فراهم می آورد، فضای شهر حداکثر ارتباط را با مردم و زیستگاه پیرامونشان برقرار می سازد و تنها یک وسیله برای در اختیار گذاردن تمام این ها در دست دارد.